lørdag 12. desember 2009

Storfeiring :)


For oss som ikke er overvettes begeistret for mørketiden med korte ...knapt nok flybare dager er det snart håp i sikte...Om ikke mange dagene "snur sola" som vi sier og jeg må bare innrømme at det feirer jeg...med litt god mat og godt drikke..Og uansett hvor mørkt og jævlig det er så vet vi etter denne magiske datoen så går det bare på riktige leia...Så er det bare å vente på det sikre vårtegnet...Da SMHI begynner å melde igjen...da .....


Vintersolverv er tidspunktet en gang i året når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer er den med kortest daglengde. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin årlig laveste døgnmaksiumumshøyde over horisonten (gjelder nord for ekvator og sør for polarsirkelen). I dagligtale sier man ofte at «sola snur» på dette tidspunktet. Ved stenbukkens vendekrets når sola opp til senit midt på dagen på dette tidspunktet.
På den nordlige halvkule inntreffer vintersolverv enten 21. desember eller 22. desember. På den sørlige halvkule inntreffer det 21. juni eller 22. juni. Sommersolverv inntreffer på motstatt halvkule de samme datoene.
Noen tidsregninger sier at vintersolverv er den første dagen av vinteren. Den kinesiske kalenderen kaller vintersolverv dong zhi (vinterens ankomst), og dette er en viktig merkedag. Andre regner dagen som midten av vinteren.
I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man luciafeiringen på 13. desember, og kom da i utakt med solvervet. Primstavsmerket var en sol. Denne dagen skulle man ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar