søndag 25. april 2010

En til over 100...bra start på året



Værmeldingen var god sjøl om SMHI hadde meldt nen skyer fra mårran av....Og de kom ikke så det var helt blått...Vi dro fra Brumunddal kl 07.00 så Tove skulle få en tur litt tidlig i tilfelle heidalen skulle eksplodere i termikk.

Mange folk på start etterhvert og lystige kommentarer.. Litt erting/kosemobbing hører med..Noen fikk også erfare at det fortsatt er tidlig på året.. Stein Are måtte ned å dra med seg to biler opp på start..Ekstra artig var det også at Trulsemann dukket opp...først trodde jeg bare som sjåfør men han hadde jo med vinge å da må man fly...Det gjorde sikkert godt...etter lang flytørke..Flotten har ikke vært snill med Truls men..denne dagen ble det 1-0 til Truls

Vel oppe i lufta fant vi vel ut at noe av termikken var fin men noe også litt "knudrete" ..Men det var forholdsvis lett å komme seg av gårde..
Nede på Torgeirkampen tok det faktisk ei stun før det løsnet...kom dit litt på utur med syklusene men da de andre kom etter løsnet det og vi kunne kruse opp i 2000m ganske lett

Begynte å skli over Teigkampen og mot Rovskoroa..og så Stein Are med Falcon lavt nedi lia like før Rovskoroa..Jeg og Vegar kom oss innpå og kunne ta bobla noenlunde komfortabelt..men Øyvind og Stein Are hadde litt å slite med nedi lia..Harpefossbobla var utrolig snill og det var synd at kamara hadde hengt seg opp( objektivet ut og ingen respons..fikk det ikke inn igjen ) På vei mot masta først og så Strussberget får jeg se Vegar skli utover lavt...litt pussig med så bra løft men ser av loggen at han kan ha vært sliten.

Ikke all værdens løft nedover men mer en nok til å komme til Oppsalaksla...der bar det først litt opp før det stoppet... så en Rød pg ved Øygarden som så ut til å slite litt...også litt merkelig for termikken over Djupdalskampen var fin sjøl om den ikke gikk serglig høyt ...

Siden DK ikke gav all verdens høyde ble det litt flisetermikk nedover mot Tretten..Moksabobla var der men gav heller ikke max..Trodde faktisk ei stund at jeg mått lande på Tretten..men fikk vippa meg over såpass lavt av lukta av kongler og gran satt i nesen...

Fikk ei god lesideboble over barnas gård og etter det var det kjempeenkelt helt ned til Samuelstuen Camping...Halsabobla var også god med svak...så det ble Moelv nok en gang..på ei uke... Ikke så elegant landing denne gangen da jeg ikke så et strømgjærde som plutselig strammet til på bottombaren...det ble en "kadonk" men ingen skade på hverken pilot eller vinge..Men sliten etter 4,5 time i lufta.. Trond Olsen "slukern" hadde landa på samme jorde...greit med litt selskap og mens en venter på henting

Etter litt venting kom Tove og Stein Are og hentet med "landingspils"...Snakk om service...

mandag 19. april 2010

Årets første over 100km


Stein Are ringte i går kveld og lurte på om jeg kunne ta meg fri i dag da varslet så meget bra ut... Det kunne jeg selvfølgelig ikke men jeg begynte 6 i dag tidlig og fortsetter litt i kveld...Og kunne da med god samvittighet bli med til Heidal...sjåfør hadde vi og..Sto bra inn på start alt da vi kom og boblene var kraftige...trodde vi...men det var nok noe vind som slo ned i tillegg...Jeg startet først og første turen meg Litespeed i år var det også..Litt rar luft og ikke all værdens framdrift..termikken var fillete og driftet mer lik en slange som bukter seg

Jeg kom nå på andre forsøket opp...om en skal kalle det så...fikk bare 1700m og driftet over til Torgeirkampen....der var det knapt nok noen ting...gjorde noen runder men fikk ikke noe meter ut av det..Så en sky ute i Kvamsgryta og bestemte meg for den...den gikk nå i oppløsning før jeg nådde fra...Så satset jeg på baksida av Teigkampen og fant noe brask som kunne minne om en blanding av hang og termikk...gikk bare 100m over toppen...og på baksiden ble det en del slakke wire ..Og kom lavt inn ved Rovskoroa nord for vinstra...fikk noen meter der men også der stoppet det opp... Sank som et bryne mot Vinstra og var sikker på å måtte lande...men ga meg tid ved siden av landingsjordet og omsider kom det noe som bar hele runden.

Tok den opp i 2100m og dro videre... med bøyla nærmere balla en haka ble det gråere og gråenre...var ikke mulig å komme unna bygene men sola viste vei og det ble litt zic zak nedover for ikke å bli sugd skikkelig oppi....Først nedover mot Ringebu begynte det å dabbe av å jeg kunne skru ei boble igjen..På Strussberget selvfølgelig..Stoppet opp på litt løft videre nedover mot Fåvang og da jeg ikke tok sjangsen på å ta løftet til topps..

Nede ved Tretten dabbet det litt av og var nok inne på tanken på landing på storjordet...men bobla over Moksadammen reddet meg nok en gang...Videre nedover var det egentlig ganske komfortabel høyde og grei termikk...Dog var brillene fulle av uttørkede tårer etter øyne som har lett for å renn...Så sikten var heller tvilsom

Vel forbi Lillehammer var det så vidt det pep over søppelplassen men kom vel på et litt dumt tidspunkt....Valgte å fly videre over "bobla hos Jon " rett over lavoen...den var svak og mongo og gav ikke det helt store og mot Moelv sank det som et bryne igjen...prøvde å legge meg strategisk til for å kanskje få litt hangeffekt..noe ble det men ikke stort mer enn null...men nok til å kunne gli komfortabelt inn å lande på jordet ved "skinka" like nord for MOelv sentrum..

Årets første over 10 mil...mye is i barten..gjenfrosset høyre øye på frya..en del slakk wire...alt for kaldt og turbulent til å ta bilder men ikke overvettes sliten etter 3 timer og 25 minutt sjøl om jeg var oppom minus 16...brrrrrrr... Men nå sitter jeg her fornøyd å kan ta flyfri i morgen med god samvittighet :) fikk til å med kaffe å kake og inne mens jeg ventet på skyss og fin tegning av en smågutt som var veldig ivrig..den får nok plass ute i hobbybua :)

søndag 18. april 2010

Vi er kremen av den norske befolkning


Ut fra det som det blir argumentert med fra Myndighetene må vi være mye mer værdt en resten av norges befolkning vi som fly HG og PG.
Siden det ikke er forsvarlig å ha oss i lufta da en ikke kan fly søk og redningsoppdrag.

”Informasjonsavdelingen i Luftfartstilsynet opplyser at de anser det som ikke forsvarlig å ha VFR-trafikk igang når man samtidig ikke har mulighet til å fly søk- og redningsoppdrag!”

Så vidt meg bekjent har det ikke gått noe varsel ut til de store massene av norges befolkning som går tur på bein og på ski, med minst like stor fare for å ”tulle seg bort”.. Men det er vel ikke så farlig med dem da... Og hva skal man smøre med når man går på vulkanaske....ikke klister i hvert fall ..da tror jeg man fort vil trenge et redingshelikopter .

Og hva egentlig med biltrafikken...Det kan være seg at det har gått ut melding om at alle traffikanter må kjøre pent så det ikke oppstår farlige situasjoner som kan føre til så alvorlige ulykker at man trenger rask transport (redingshelikopter ) Men da har jeg i hvert fall ikke fått det med meg ...Så kanskje tar jeg sjangsen på en biltur...Men det er jo ganske farlig da..

I forhandlinger dukker det opp et uttrykk som heter ” å møte seg sjøl i døra”... Og det må vel være en god beskrivelse av dette med vårt forbud mot å fly for de ikke kan fly søk og redning...samtidig står det at det gis dispensasjon for netopp dette..

Trodde ikke jeg var forferdelig dum, men enten er jeg det eller så er det noen som møter seg sjøl i døra her....og jeg holder en knapp på det siste.

Og hva med de som ...slik som meg ikke leser aviser ..og kanskje til å med har hatt et PC – krasj...slik at de ikke kommer på nett.. Hvordan skal de straffes for noe som er like uskyldig som å gå seg en skitur.

I en alder av 51 år har jeg opplevd mye dumt og uten å ha anaysert alt jeg har vært borti må dette være en god kandidat til det dummeste som noensinne er sagt og gjort... Ellers er det vel som alltid hos store deler av den norske befolkning....
De har ikke peiling på hva vi driver med....men det burde vel luftfartstilsynet vite...Men de er vel misunnelige på oss og friheten vår til å fly uten en haug med formaliteter ...så får ikke de lov så skal vel ikke vi heller....men da får de være såpass voksne at de forbyr alt som medfører ”like stor eller større risiko”...Og da blir det nok mange som må sitte inne å drikke kaffe i dag....Og kjenner jeg folket rett er det nok noen som driver med mer risikobetonte ting innendørs enn det vi driver med.

Det skulle ta seg ut om en ”gamling” skulle ha seg litt og ble såpass ivrig at pumpa streiket så han måtte ha luftambulanse for å redde liv 

lørdag 17. april 2010

Ekspedisjon Losberget ....

Thomas meldte om bra forhold på Losberget så jeg og Thor dundret nedover med håp om store høyder og kanskje en "Harrytur" i lufta...Er ikke så langt til svenskegrensen her..Og siden vi er over midten på april tenkte vi vel ikke så mye på snø da losberget bare er drøye 200m over terrenget ellers og at der vi går fra er enda lavere. Ble nok litt mer skeptisk da Thomas ringte å sa vi skulle stikke innom Hiacen etter "feltspade og tau ".. Thomas hadde "byttet" til seg en Chevrolet 4 WD for anledningen med piggdekk og sjåfør... Da jeg og Thor kom litt oppi lia ble snøen dypere og dypere og veien var "rund" så faren for å gli ut var så absolutt til stede med sommerdekk...bratt er det og Etter siste avkjøring mot "snuplassen" som var endestasjon sto Chevroleten fast med buken nede på snøen Vi koblet på tau så jeg dro ham løs 2-3 ganger mens han "stanget" seg gjennom 30-40 cm med snø med skare som jeg kunne gå på i toppen. Vi kom nå opp til slutt og begynte å bære opp selene først...Nå datt jeg gjennom skaren for hvert andre skritt i opp til 60 cm snø...Ikke f..... Det ble til at Thomas og Thor gikk opp for å sjekke...Det tok sine tre kvarter opp...og en drøy halvtime ned igjen...Så da en ny time ventet med stamping for å få opp vingen var valget for min del klart...Det ble tilskuer i dag...både jeg og Per Det kom noen skikkelige susenre men løyet litt da gutta var startklar..og det gikk opp...Max 14oom på det meste...Lite bobler til å begynne med men etterhevert noe mere..Helt på slutten hadde vinden løyet såpass at Kristian som hadde kommet etter med PG også kunne starte og fikk seg fin tur .. Men vi må nok få vei litt nærmere...synd at det så bra flysted ikke skal brukes nok bare forde det er for langt å bære .. På grunn av max størrelse 100MB pr film og noe latskap kommer ikke all filmingen her men kanskje jeg koker sammen noe seinere..


onsdag 14. april 2010

Streik over heile fjøla men ikke i Heidal


Siden vi fortsatt er i streik ble det nå bare litt telefonering i forhold til andre jeg har til å jobbe.. Og sjøl om meldinga ikke var all værden dro vi nå til Heidal...SMHI hadde ikke spådd noe bra termikk men bedre enn å være streikevakt...
Cirrus over alt men iflg meldinga skulle noe av det sige sørover...noe det gjorde men de fylte stadig på med mer nordfra å da hjalp det lite


Pål ble førstemann i lufta som prøvekanin og skulle hentes hvis han datt gjennom..men han datt ikke gjennom men det var supermarginalt....
Etter litt bestemte jeg meg for å prøve som første HG....gikk greit nok men ikke bedre enn at man ble skikkelig svett...og det stoppet på 1200m..Ikke det helt store å dra på tur med...


Thor og Stein Are gnudde ei stund neri lia men kom aldri skikkelig opp... Etter 40 minutt begynte det nesten å dryppe svette av klærne mine...jeg prøvde en tur akkurat sør for rampa men bare skygge og synk...og var da nede i rampahøyde igjen..og ikke 200m opp der comfortsona begynte...litt lettere der....så etter en tur bortover hele lia der med bare smått som det hadde blitt mer svetting av tok jeg valget å fly ut i dalen i goooood høyde...delvis for å lande og delvis i tilfelle det gikk opp noen litt friskere bobler uti...Men nei...det beste uti dalen var null og pluss på 1/3 av runden og det blir liksom litt for lite til å motiverea da en ikke kommer på tur uansett..Men det ble nå et fint alternativ til streiken

søndag 11. april 2010

Fin avslapningsdag lokalt i dag i strålende sol

Litt sliten etter turen i går og med mye bedre værmelding her..i hvert fall å se på...så ble det lokalt..og vi ble mange .Amund..Stein Are...Henning..Tove...Mona..Arne..Øyvind...Pål..Levi..Ola Johannes ..Thor Arne og meg (håper jeg fikk med alle) Det var ikke den helt store fresen men det sto inn og vi hadde god kaffe (Monakaffe) og sjokolade...lystig lag...og alle fikk flere turer Sola skinte go det var varmt og godt..søen begynte å gå i oppløsning og faktisk så pep det i varioen litt også..Egentlig en av de beste dagene jeg har hatt i år...det var liksom så fint sjøl om det ikke ble all værden flygin..etter at noen hadde fått sin tredje tur bestemte vi oss får å prøve andre sida..Høsbjør...med sola inn sto det i hvert fall et par meter inn....det ble litt kongler på de fleste og en del kloring...da jeg startet sist var det også såpass at jeg kunne kikke ned på rampa ei lita stund...I det store og hele en flott dag og så trenger en vel litt opplading til neste helg ..kanskje blir det distanseføre igjen og da er det greit at kroppen har fått litt hvile..i hvert fall vi som har hatt noen "minusreiser" da det gjelder helsa..Kanskje blir det noen eftasturer denne uka som oppvarming og så får vi bare håpe til helga...forhåpentligvis...braker det løs...med negelsprett og store høyder...men hva gjør vel det hvis det blir langt :)

lørdag 10. april 2010

Frya Hafjell og finværet fortsetter


Thor og Thomas hadde vært i Heidal i går å sjekket snøen som det var nok av så vi hadde bestemt oss for Frya....Ble nok allikevel litt lang i maska da Stein Are kunne rapportere fine bobler inn og lite vind i dalen...På frya var vinden helt "mongo"...bak...side..inn og så andre sida og så bak...Ble egentlig overrasket da jeg kom ut i lufta og den var rolig og fin...


Tok startbobla opp i 17-1800m og tok litt bilder og film....Det ble fatisk ganske mange...og vimset hit og dit og sank og la ikke merke til at de andre stakk på tur..en etter en..plutselig var det bare jeg og Henning igjen...Vel så får vi nå stikke etter...Hadde jo mistet en del høyde men var midt mellom sykluser og hadde lite løft...Pytt vi stikker allikevel ...mot Masta...Der ver det vel ikke all verden men litt ble det nå...begynte så skli da jeg fikk se Thor ute i dalen i brukbart løft..men langt unna..Malibuen er nok god men som kjent ikke noe monster til å skli så var nokk bare et par hundre meter over dalbunn da jeg entret bobla...svak...svak...

Beit meg nå fast og toppet vel ikke ut men fikk da litt høyde så jeg kom inn nord for Branstadkampen...ga meg tid der og fikk etter et par bobler tilnærmet max..på ca 1750.. Hadde vel ca 1400m da jeg passerte Fåvang der Nils...Thor og Thomas syns det var fint å lande...sjøl fortsatt jeg nedover på svak men brukbar termikk...i all hovedsak vind fra nord

Det gikk greit helt hed til øyer der jeg fortsatt hadde nord...litt oppi...så drede det til vest litt lavere så jeg la meg inntil terrenget i tilfelle litt hanghjelp...så plutselig blir jeg spylt ned lia i rikelig med synk...Sterk rein øst som raser ned lia med meg på slep... flyr av over E6 og må dra på skikkelig med fart for å komme inn på jordet og rygget faktisk litt før jeg fikk dratt på max....Takk til Thor for henting og tur innom butikken på øyer så magan fikk sitt og ...blir sulten av å fly

Nå sitter jeg her og inntar læfse og julesylte som det også ble rikelig av i frysern...og en loggpils til...En da over forventningene igjen sjøl om det ikke engang bar til Heidal :)

tirsdag 6. april 2010

Frya - Nord Sel...sesongen er i gang

Thomas hadde fortalt at dalen var helt snøfri på frys så alt på søndag kveld pratet vi på å prøve Frya ..og Morten hadde vært oppom og sett at det ikke var folk på hytta så da var saken klar... Vi stoppet allikevel på Øyer ei lita stund men fortsatte fort videre oppover. Til vår store forbauselse var det alt fine cumulus over starten alt...kl 11 ???? helt merkelig ..Og da vi kom på start sto det alt friskt inn... Stig startet først etter en litt svakere periode og jeg fulgte like etter...Fin luft..dog litt trange bobler hvis en villa ha kjærna.. Etter ei stund ble det skybas på ca 1450m...Prøvde meg nordover av gammel vane men fant bare synk...fløy mot rampa igjen og det hadde blitt mye skygge og svakt løft nå. Men fortsatt greit å holde skybar da en ville...Enda et forsøk nordover og fotsatt synk..Hadde vel egentlig gitt opp distanseplaner da det begynte å komme sol på fryasletta igjen..Men nå gikk løftet plutselig 150m høyere...får prøen en tur til tenkte jeg og ganske riktig...nå bar det bedre bakover og sola var fin på harpefoss...Vinstra i hvert fall tenkte jeg å la avgårde Hadde begynt å sloss med ei litt snillere harpefossboble enn vanlig da jeg fikk se Tom komme etter..Kom faktisk under meg før jeg dro videre....Litt usikker på snøen og hvor mye det løftet på platåen tok jeg ruta utom brekket mot Vinstra...men det løftet godt langs kanten der og...og bobla ved "Rovskoroa" ble dagens beste og roligste sjøl om den gikk bra til værs.. Siden jeg fløy Malibu stoppet jeg opp for det meste som løftet..og på sørsida av Kvamsgryta ble det svak boble og fotografering..men plutselig eksploderte boble...ble nesten 7 i stig og så turbulent at jeg mistet kamera så det ble hengende å dingle i snora...Tok for sikkerhets skyld runden rundt kvamsgryta for å få med mest løft videre der det nå var blitt mye skygg..Men det hadde jo løftet på Frya i skygge så jeg hadde trua...Nesten skybas igjen på Torgeirkampen og tok litt film og bilder sør for Otta....litt sol på Haldorpiggen ble målskiva som viste seg å være feil..Nådde ikke fram før jeg var under toppen og måtte vike ut mot øst og selsmyrene...den sikreste synkplassen i værden...Og det sank...men 5-6 msek ..lenge.. Håpte lenge på at jeg skulle nå Vågårusti med litt høyde men det toget var gått så var det bare å finn en egnet plass for landing og henting....Ringte først Stein Are (som var i lufta) og så Tove som hadde begynt å kjøre nordover da både jeg ..Tom og Stein Are var dratt på tur.....Tom misset bobla jeg hadde på Kvam å måtte lande i nærheten der og Stein Are ble også lav på Torgeir og måtte ned...Men du værden ...nesten først i April og nesten 4.5mil.. Tror nesten jeg kunne tatt en 10miler hvis jeg hadde valgt Litespeeden..og det er vel godt over forventningene så tidlig :)


mandag 5. april 2010

Idyll på Øyer 4 april

Dro først til landinga på Bangs for der sto Thor og Thomas...men etter å ha sett lenge på en ellers slapp vinstreemer bestemte vi oss for å dra til Øyer...som normalt sett skal ha større potensiale enn Bangs... Og det stemte vel...Ganske dødt da vi kom men til å med Brønstan måtte hente vingen etter ei stund i sola ..Skikkelig idyllisk. Så ble det sendt ut noen prøvepiloter med litt vekslende løft...Ikke det helt store før Jon hadde tatt noen runder og funnet ei brukbar boble over granskogen..Men som trege HG piloter skal være skulle vi vente på bedre forhold...Øyvind startet og kom seg etterhvert opp...Frode bomstartet...heldigvis kanskje...for litt etterpå økte det på og han kom ganske lett opp men så døde det litt ut..Mer venting.... Så begynte det å stå så noenlunde inn igjen og vi var redd dagen snart var over så vi kom oss ut...Jeg fant noe over barnas gård og bortover og var nesten ved å komme meg opp da syklusen var over....Det løftet andre steder også men ikke såpass at det bar til himmels...Jon ..Øyvind..og Frode lå fortsatt over aksla over den magiske grensa.. Opp å hente biler å ned igjen å rigge ned...Tove kunne melde om bedre "trøkk" da hun var med opp og startet da vi hentet bilene...Og vi måtte jo da opp en tur til for å sjekke...evt ta en tur til..Ei diger sky hadde begynt å forme seg over dalen og da vi kom opp var det stri bakvind...og skya som bygde strakk seg helt over til gausdal... Øyvind og Frode kom seg på tur og landen henholdsvis Frya og Hundorp...

lørdag 3. april 2010

Øyer 3 april

Hadde bestemt meg for å dra tidlig i dag da jeg hadde en mistanke om at starten måtte tråkkes....og ganske riktig..Var ikke mulig å se hvor Thor og Stein Are hadde tråkka sist...så var nærmest utslitt da vi var startklar...Og som det bruker å være...4m sek rett inn da jeg kom men da vi hadde tråkket ei stund dabba det av noe..og ble til slutt nesten helt stille før det tok seg opp igjen... Vi kom oss nå ut alle..både en og to og tre ganger og fikk relativt fine turer sjøl om sola ikke ville skikkelig fra,,,Jon og Øyvind kom seg marginalt opp og resten træla med lite løft og redusert synk og fikk dratt ut turene til opp i mot halvtimen

Og nå er nå starten i orden og bonden freste så det var bare å kjøre nesten fram på start andre turen i dag :)

Og hva vil morgendagen bringa..Nei si det...det er det vel været som bestemmer nok en gang

fredag 2. april 2010

Endelig tok tåka til vettet og forsvant


Et begredelig vær etter jeg kom hjem fra Malaysia...har vært oppe på bangs et par ganger men har knapt nok skimtet mjøsa eller trærne foran start...og har vi hatt sikt har det striregnet.....Hadde et forsøk først i dag men så ingen ting...På andre forsøk tok tåka til vettet og forsvant men da kom snø og regn...splitte pine....Men så ble det nå etterhvert litt likere og det ble til slutt en tur i først bygeløft og så striregn og snø om hverandre...og siste turen i mer enn nok vind...fra høyre....men det ble nå totalt en bra dag ..fikk til å med kryssa mjøsa og landa på kroa jodret :),,Og takk til Tove for henting og fine bilder :)